21. kol. 2023.

Iskustva naših korisnika

Smrt dužnika – Nasljeđivanje dugova od roditelja

autor

BeOn Savjetovanje

Rješavanje financijskih poteškoća građana

Često ste čuli ili negdje pročitali „od roditelja sam naslijedio samo dugove“. Smrt nekog bliskog je dovoljan stres i bez nasljeđivanja dugova, a ako se radi zaista samo o dugovima ne postoji način da vas netko prisili ili uvjetuje da dugove kao nasljednik morate podmiriti, ako nema imovine koje želite prihvatiti kao nasljedstvo. Da bi to mogli izbjeći, morate biti upoznati s vašim pravima koja možete ostvariti u ostavinskoj raspravi i postupku nasljeđivanja. U ovom blogu pojasnit ćemo koja su vam prava i obveze u odnosu na nasljeđivanje obveza roditelja ili ostale rodbine kojoj ste nasljednik.

Ostaju li krediti i dugovi nakon smrti dužnika?

Ukratko, nasljednici nakon smrti nasljeđuju sve ostaviteljevo, kako njegovu/njezinu imovinu, tako i prava i obveze (osim nekih zakonskih iznimki strogo osobnih prava). Nasljednik koji se prihvati nasljedstva prihvatio je i dugove za koje odgovara cijelom svojom imovinom, ali samo do vrijednosti ostavljene imovine. Pravo nasljeđivanja uređuje Zakon o nasljeđivanju u kojem možete detaljno proučiti koja su vam prava i obveze.

Hipotetski primjer: nasljednik ima u vlasništvu nekretninu u vrijednosti 100.000 EUR. Pokojnik je imao u vlasništvu nekretninu u vrijednosti 50.000 EUR i dugove u vrijednosti 30.000 EUR. Ako se nasljednik prihvati nasljedstva tada vjerovnik može tražiti naplatu i iz prve nekretnine, ali samo do vrijednosti od 50.000 EUR (jer je tolika vrijednost naslijeđene imovine). Znači, ako ste naslijedili imovinu neznatne vrijednosti, a dugovi su znatni, imate pravo odreći se nasljedstva, to je mudra odluka. Ako je imovina značajnije vrjednija od dugova, nerazumno se odreći nasljedstva, ali dobro razmislite na koji način i u kojem roku dugove možete podmiriti pa odmah krenite u pregovore s vjerovnicima.

Naplata dugova pokojnika

Ako ste dugove prihvatili, važno je znati da za njih ne odgovarate samo naslijeđenom imovinom, nego i vašom vlastitom imovinom kojom ste raspolagali prije nasljedstva. Dakle, budite svjesni toga da ste stupili u dužničko vjerovničke odnose s vjerovnicima pokojnika i da se od vas mogu naplatiti i putem imovine, nekretnina, pokretnina i redovnih primanja. Preporuka je da procijenite da li vam se „isplati“ odreći nasljedstva odnosno koji je odnos između imovine i obveza, ako je značajno u korist obveza, bolje se odreći nasljedstva na vrijeme. Naravno, ako je imovina vrjednija od dugova, možete izabrati opciju prodaje dijela naslijeđene imovine kako bi podmirili dugove. Opet preporuka, kontaktirajte vjerovnike na vrijeme, utvrdite stvarni iznos obveza i probajte postići dogovor koji vam je prihvatljiv. Također, provjerite da li ima još nekih sudionika u obvezama koji su živi, jamaca, sudužnika, dodatnih nekretnina koje su osiguranje, a nisu u vlasništvu ostavitelja?

Odricanje od nasljedstva zbog dugova

Odricanje od nasljedstva znači da nasljednik kaže da ne želi biti nasljednik. Tada on/ona ne nasljeđuje ništa, niti imovinu niti dugove. Ali naglasak je na NIŠTA, ne može se primjerice prihvatiti nasljedstvo kuće, ali odreći se dugovanja… Nažalost ne možete odrediti što vam se sviđa u nasljedstvu, a što ne, opcija je sve ili ništa.

Zastara naslijeđenog duga

Ne postoji zastara naslijeđenog duga. U trenutku kada se nasljedstvo prihvati, dug postaje nasljednikov. Međutim, vrijeme potrebno za zastaru tražbine teče i dalje, a na način da nasljednik stupa u poziciju pokojnika. Dakle, ako je dug bio zastario u trenutku smrti, nasljednik može isticati prigovor zastare prema vjerovniku. Općenito je sa zastarom situacija loša po dužnika ako je pokrenuta prisilna naplata. Jedino javna davanja zastarijevaju za šest godina (ako ste npr. imali obrt i ostali dužni poreze, doprinose itd.), ali ako vam je porezna stavila zabilježbu na nekretninu, ni tu nema zastare. Ali, već znate, to je tema za neki drugi blog…

Što ako naslijedite ovrhu pokojnika?

Ovrha je postupak kojim vjerovnik prisilno naplaćuje svoje potraživanje od dužnika putem nadležnih institucija. U trenutku smrti, postupak se prekida po službenoj dužnosti i nastavlja se tek kada je pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju određen nasljednik. Tada nasljednik stupa u ovršni postupak na mjesto pokojnika. Dakle, ako je primjerice pokrenuta ovrha na sudu i postupak je u trenutku smrti bio u fazi procjene nekretnine, nasljednik „preuzima“ postupak u toj fazi i procjena se nastavlja. Naravno, kao što je rečeno već gore, nasljednik odgovara za dugove cijelom svojom imovinom pa postoji hipotetska mogućnost da novčano potraživanje nasljednik podmiri direktno, ali to ovisi od svakog pojedinog slučaja. Opasnost je da ste prihvatili nasljedstvo, a ovrha još nije pokrenuta. U tom slučaju možete ponoviti ostavinsku raspravu s tim novim saznanjima i procijeniti koja je najbolja opcija za vas.

Kako se pripremiti i izbjeći neugodnosti

Preporuka je, kao i uvijek, angažirajte stručnjaka, zatražite stručnu pomoć. Na forumima i u Facebook grupama nećete dobiti stručnu i kvalitetnu informaciju i dogodit će vam se da ćete napraviti dodatnu štetu koju će biti teško popraviti. Najbolje je zatražiti savjet odvjetnika u slučaju nasljeđivanja jer su odvjetnici specijalizirani za rješavanje pravnih problema i „izbjegavanje neugodnosti“. Važno je utvrditi direktno s vjerovnikom točnu visinu i strukturu duga, ne oslanjati se na dokumentaciju koju imate ili na stanje na Fini, iznos duga u međuvremenu se sigurno promijenio, moguće je i da se povećao.

Mi u BE-ON-u znali smo se sresti s problematikom nasljeđivanja dugova (i uspješno riješiti takve slučajeve), kod upravljanja financijskim oporavkom to je prilično čest slučaj, izdvajamo jedno od svjedočanstava naših klijenata.

Ako vam financijska situacija ne dozvoljava platiti odvjetnika, a ako ste ovršeni to je prilično logično, imate nekoliko opcija za besplatnu pravnu pomoć – upravna tijela županija, Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, ovlaštene udruge i pravne klinike. To je takozvana primarna pravna pomoć. Sekundarnu pravnu pomoć pružaju odvjetnici i također može biti besplatna. Morate zadovoljiti neke formalne uvjete i dokazati da su vaše materijalne prilike takve da bi plaćanje stručne pravne pomoći moglo ugroziti vaše uzdržavanje i uzdržavanje članova vašeg kućanstva. Osim besplatne pravne pomoći, ako možete dokazati slabo imovno stanje, sud će vas osloboditi i troškova postupka. Pazite, to se ne odnosi na troškove parničnog postupka ako izgubite spor, tu vas nitko ne može spasiti.

Obratite nam se s povjerenjem – Zašto BE-ON?

  • Jedino smo transparentno i strukturirano rješenje za blokirane građane,
  • Naše poslovanje je društveno odgovorno, što je prepoznao i naš suvlasnik, Feelsgood Social Impact investicijski fond, prvi hrvatski investicijski fond koji ulaže u projekte s mjerljivim društvenim učinkom,
  • Imamo ekskluzivnu suradnju s više banaka na hrvatskom tržištu koja garantira realizaciju kredita za naše klijente koji zadovoljavaju osnovne uvjete – imaju redovna primanja, kreditnu sposobnost, poslodavca s odgovarajućim bonitetom itd. Takve klijente ćemo međufinancirati i vlastitim sredstvima podmiriti njihova dugovanja nakon pregovora s vjerovnicima,
  • Naša analiza financijske situacije je besplatna i brza, odmah ćete znati da li Vam možemo pomoći i u kojem roku,
  • Nema nikakvih troškova koji se plaćaju unaprijed, s cijenom naše usluge biti ćete upoznati na početku procesa, a uslugu ćemo naplatiti tek kada uspješno završimo proces i realiziramo kredit kod banke partnera,
  • Na kraju, kada uspješno sve odradimo, imat ćete jednu obvezu na mjesečnim primanjima koju možete podmirivati bez straha da će negativno utjecati na kvalitetu života, a život bez blokiranog računa i svih troškova i problema koje blokada nosi će Vam se svidjeti 🙂
  • Za besplatnu analizu i početak procesa, tu smo za Vas!!!