31. ožu. 2023.

Iskustva naših korisnika

Naslijeđeni dugovi pokojnog oca odveli do blokade

autor

BeOn Savjetovanje

Rješavanje financijskih poteškoća građana

Prošlo je svega dva mjeseca otkako se oprostio od oca, a T.G. primio je šokantnu obavijest da ima rok od 15 dana da podmiri očev dug od oko 140.000 kuna. Bio je uznemiren, bijesan I očajan, nije vjerovao, ali morao se suočiti s istinom da je otac iza sebe ostavio tajnu o velikim dugovima.

“Za to nitko nije znao – ni majka, niti brat. Bili smo šokirani, ali smo od oca naslijedili taj teret. Jer nasljedstvom od pokojnika, uz imovinu i sve što je pokojnik imao, nasljeđuju se i njegovi dugovi. Nismo mogli ništa..”

– govori nam T.G. (25) iz Zagrebačke županije.

Uslijedile su nemirne noći i – blokada. Ne samo njegovih računa, nego i računa njegova brata.

T.G. brzo je shvatio surovu istinu, na koju malo tko pomišlja kad se oprašta od najmilijih, a to je da se ostavinskom raspravom, uz sve što je pokojnik imao, na nasljednike prenose i njegovi dugovi.

No njegov otac nije imao ništa vrijedno, nikakve imovine koju bi mogao prodati pa podmiriti dug. Za njega je doznao tek kad ga je kontaktirala agencija koja otkupljuje dugove i potom ih naplaćuje. Rok za podmirenje duga i iznos od 140.000 kuna bili su preveliki. Uslijedile su dvije godine života pod blokadom.

“Blokirali su i mog brata. Kako sam živio? Nekako, ne znam ni sam, snalazio sam se. Preživljavao sam radeći ‘sa strane’, često smo se ja i djevojka odricali puno stvari, još smo k tome i podstanari. Borili smo se dan po dan.”

– govori nam T.G.

Prepričava, pomalo je otplaćivao glavnicu, ugrubo je otplatio nekoliko desetaka tisuća kuna, ali kamate su se gomilale, bio je to začarani krug iz kojeg nije vidio izlaza.

“Nisam mogao puno toga planirati, nikakav kredit, kupovati na rate, ništa…”

govori nam T.G.

Jer on je pod ovrhama bio na crnoj listi za bankarski svijet. Iako mlad, zaposlen, blokada je bila preveliki teret za koji nije vidio gdje mu je kraj.

A onda je nedavno saznao za tvrtku BEON, obratio se za pomoć i dobio ju, u svega dva mjeseca uspio je riješiti blokadu, „prodisati“, a na pitanje kakav je život bez blokade, kao iz topa ispaljuje:

“Odličan! Sigurno ću se i počastiti, napokon mogu! Smišljam još čime, ali bit će to veselje!!”

govori T.G.

T.G. samo je jedan od onih koji je, uz pomoć svojih financijskih stručnjaka, BEON uspio u cijelosti podmiriti dugove, time maknuti blokadu s računa te realizirati kredit.

Sabine Gradištanac Škrgatić iz BEONa otkriva kako su pomogli 25-godišnjem T.G. koji je pod blokadom bio dvije godine:

“Javio nam se početkom godine i sredinom siječnja prikupio je svu dokumentaciju. Nakon što smo utvrdili da klijent zadovoljava uvijete, s vjerovnicima smo napravili nagodbe za jednokratno podmirenje dugovanja.”

“Nakon toga aktivirali smo naše “međufinanciranje”. To izgleda tako da BE-ON jednokratno podmiri sva dugovanja klijenta. Nakon što se svi vjerovnici povuku sa FINE, u nekoj od poslovnih banaka, sa kojima BEON ima suradnju, se realizira kredit. Iz odobrenog kredita se vraća novac BEON-u I podmiruju svi troškovi, a razliku klijent može koristiti za osobne potrebe”

– pojašnjava Sabine Gradištanac Škrgatić

U ovom slučaju, uz podršku BEON-ovih financijskih savjetnika, T.G. podigao je kredit s glavnicom od 27.000 €, a iz kredita se podmirilo dugovanje I naknada za usluge BEON-a, a od kredita mu je na računu ostalo 4.700 € za osobne potrebe.

Kredit je podigao na period od 10 godina uz kamatnu stopu od 5,69 % i anuitet u iznosu od 295,57 €.
Naknada BEON-a za vođenje cijelog procesa bila je 3.020 €.

Vrlo često savjetnici BEONa uspiju dogovoriti nagodbe kod podmirenja prvotnih dugova. To znači da s vjerovnicima dogovore da će dužnik platiti svoj dug u cijelosti, a da mu se zauzvrat umanji dugovanje. To se dogodilo i u ovom slučaju.

“Uspjeli smo nagodbama klijentu uštedjeti klijentu 3.155 €, a to je više nego je BEON naplatio svoju uslugu”

– govori Sabine Gradištanac Škrgatić

A govoreći o problemu 230.000 blokiranih u Hrvatskoj, Sabine Gradištanac Škrgatić kaže da često mnogi misle da jednom blokiran, mora zauvijek ostati blokiran. Pored šume loših vijesti da ljudi u blokadama budu po 10 i više godina, da mnogi ostaju bez nekretnina, hodaju po rubu egzistencije, informacija da se blokirani mogu riješiti dugova uz pomoć financijskih stručnjaka, često se teško probija i čuje.

“Naše iskustvo govori da čak 60 % blokiranih koji nam se jave, mogu uz podršku naših stručnjaka riješiti svoj blokadu. Naš model rada uvijek je isti, napravimo besplatnu financijsku analizu početne situacije, kontaktiramo vjerovnike I radimo za klijenta najbolje moguće nagodbe. Kada imamo sve spremno, radimo “međufinanciranje” kojim se pokrivaju baš svi dugovi bez iznimke, a jednom kad se svi dugovi podmire, s nekom od partnerskih banaka, dogovaramo kredit kojim se potom vraća novac BEON-u za “međufinanciranje” i isplaćuje naknada za naše usluge. Cijena naših usluga se od početka transparentno prezentira klijentu. Redovito klijentima od kredita ostane i nešto ‘gotovine’, dovoljno za svježi start i život bez dugova”

“Predivno je vidjeti ljude i njihove osmjehe jednom kad sve prođe, kad im se nakon dugo vremena skine teret blokada, a ostane kredit s ratom s kojom mogu živjeti, kad jednostavno prodišu.”

“Taj osjećaj da su napokon slobodni od blokada, ovrha i dugova zbog kojih su jedva živjeli. To je najveća nagrada u ovom poslu”

– govori Sabine Gradištanac Škrgatić

Ako Vas zanima možemo li i Vama smanjiti ukupan dug te zatvoriti Vašu blokadu, prijavite se za besplatnu analizu Vaše situacije klikom na link ili pozivom na broj 014844877.