04. ruj. 2023.

Iskustva naših korisnika

Dario pomoću BeOn-a riješio 10 godina blokade u 2 tjedna

autor

BeOn Savjetovanje

Rješavanje financijskih poteškoća građana

Kad krenu kola nizbrdo, obično povuku više toga sa sobom, tako je bilo i s Dariom Frančinom koji je u blokadi bio 10 godina, a kako bi mogao donekle pristojno živjeti, čak šest godina radio je dva posla – prekovremeno i u „fušu“. S bivšom partnericom dobio je dijete, kaže da je ona imala pristup njegovim računima, krenuli su problemi i nagomilali su se dugovi. Ni na poslovnom planu nije bilo dobro. Firma je propala, dobio je otkaz, a poslodavac je aktivirao bianco zadužnicu te mu “sjeo” s ovrhom.

„Nije se stigla platiti jedna rata, pa druga. Zapao sam u financijske probleme, a onda je to povuklo sa sobom da nisam platio ni mobitel, jednostavno je krenula kriza“,
govori nam Dario.

Njegov dug prodan je tvrtkama na naplatu potraživanja. „Jednom zove jedna tvrtka i traži novac, pa onda druga tvrtka. Svaka dva dana zvoni telefon, živci su mi se stanjili, bio sam pred pucanjem“, prepričava nam kakav je bio život pod blokadom. Sve je izgledalo jako loše, a onda je tvrtki za naplatu dugova dao radikalan prijedlog.

‘Nađite mi rješenje!’

„Rekao sam im – OK otkupili ste moj dug. Ja ga želim platiti, ali kako? Vi mene možete zvati koliko god hoćete, ali ja toliki novac nemam. Nađite mi rješenje!“, prepričava dramatičan razgovor. A onda se dogodio preokret. Tvrtka za naplatu potraživanja uputila ga je na BeOn.

No i prije nego je otkrio kako mu je BeOn pomogao, prisjetio se života pod ovrhama.

„Sve sam toliko puta preispitao. Stalno plaćaš, a onda pogledaš stanje na FINI i pomisliš: ‘Isuse, tome nikad neće biti kraja!’ Stalno dobivaš plaću pa plaćaš, ali nema svjetla na kraju tunela. Imao sam posao i uz njega nešto slobodnog vremena pa sam šest godina paralelno radio i druge poslove. Zato nisam ni toliko osjetio da sam u blokadi, mogao sam živjeti. Pomalo sam nekako otplatio dugove za telefon, ali mučile su me koliko su to bile kamate!“, govori nam. A onda je prihvatio savjet i javio se BeOn-u. U svega dan ili dva prikupio je potrebne papire, BeOn je odobrio međufinanciranje kojim su pokriveni svi njegovi dugovi. Nakon što su svi njegovi računi bili deblokirani, BeOn je ispregovarao gotovinski kredit kojim je BeOn-u vratio novac, platio uslugu vođenja procesa financijskog oporavka.

Prisjetio se trenutka kad je shvatio da blokade više nema.

Trenutak kad je nestao zaštićeni račun

„Shvatio sam to preko aplikacije za mobilno bankarstvo. Odjednom nisam imao zaštićeni račun!“, govori nam trenutak najvećeg veselja. Naime, BeOn je uz pomoć međufinanciranja podmirio sve njegove dugove te su vjerovnici povukli instrumente naplate. Bio je financijski „očišćen“ i moglo se ići u drugu fazu rješavanja problema – podizanja kredita kojim bi vratio novac BeOn-u za međufinanciranje i za plaćanje usluge BeOn-u. Onda je se pojavio problem, poslovna banka odbila je odobriti mu kredit! Bio je trenutak užasa za njega.

„Isuse, hoće li me opet blokirati, sad BeOn jer im ne mogu vratiti novac! Opet ću biti dužan“, prepričava nam što mu se rojilo po glavi zbog loših iskustava koje je imao. No ubrzo je uslijedila lijepa vijest – ista banka je ipak odobrila kredit.
„Zvali su – oprostite na smetnji… Rekao sam da ne smetaju. A onda sam čuo glas da mi je kredit odobren i da su prvi put previdjeli neke stvari i pogriješili!“, smije se.
Posao deblokade za njega je bio gotov, mogao je vratiti novac BeOn-u platiti im izvršene usluge, a odjednom su se otvorili i novi vidici, pojavile su se i želje…

„Baš kako sam deblokiran, sjeo je regres! Prvi put da ga ovrhe nisu pojele. Ostalo mi je i 300 € više od plaće jer prva rata kredita još nije sjela pa sam odmah pomislio – Opa, ti si u lovi“, nasmijan je. Da, poželio je već da uredi dom, prirodna je to želja svakog čovjeka, a sad ima lakoću da napokon može imati planove jer je financijski slobodan i više nema grča i straha od ovrha

Njegov slučaj deblokade vodila je Mateja Poslon iz BeOn-a koja otkriva detalje kako se pomoglo Dariju.

„On je sveukupno imao oko 21.000 € dugova i kad se prvi put javio, nije imao sve preduvjete da se krene u rješavanje deblokade. Sve se poklopilo krajem svibnja kad smo krenuli u posao i trebalo je oko dva tjedna da njegov slučaj riješimo, račun mu je bio odblokiran 7. lipnja“, govori Mateja.

Trebalo je vjerovnike pritisnuti

Iako je sve išlo brzo, posao nije bio lak.
„Bilo je naporno i trebalo je pritiskati vjerovnike da maknu svoje zabilježbe jer smo odobrili međufinanciranje i pokrili sve dugove. Uspjeli smo ispregovarati i da mu se dug umanji za 3.334,50 €. Jednom kad smo u tome uspjeli, podigao je kredit u poslovnoj banci od 20.000 €, vratio novac BeOn-u za međufinanciranje te mu je ostala jedna rata kredita“, govori Mateja.

Kredit je odobren uz kamatnu stopu od 5,64 posto, a rok otplate je 10 godina. Anuitet, odnosno mjesečna rata kredita je 218,44 €. Poseban je trenutak bio na isplati kredita.
„On nije mogao sebi doći, čekali smo na kavi dok je banka sve riješila i pozvala nas na isplatu, a on je gledao u mene i govorio da to ne može biti moguće. Nije mogao vjerovati, dobacio mi je: ‘Ma ne može se to dogoditi samo tako!’. Ali jest! Kad su nas pozvali na isplatu bio je šokiran da je stvarno sve gotovo“, smije se Mateja.

Nije to prvi put da je Mateja gledala ljude koji su godinama vukli blokade, koji nisu mogli vjerovati da su dogurali do samog kraja i koji su bili šokirani da im je zaista netko pomogao i riješio njihovu muku te da više nisu u paklu ovrha.

U ovom slučaju doznajemo i još jedan detalj – trenutak kad je Mateja uz BeOn-a preuzela na sebe teret rješavanja međuljudskih odnosa.

Naime, u odnosu s bivšom partnericom, bio je tu i teret što ga je i ona blokirala. „Trebalo je i nju navesti na to da pokaže dobru volju i da makne blokadu kako bi posao priveli kraju. Pristala je“, govori Mateja i otkriva kako nekad nastupaju i kao oni koji mire dvije strane, sjedaju ih za zajednički stol kako bi se riješio veliki problem. I za kraj dodaje – iako se na prvu možda čini da je ovaj proces deblokade išao glatko i brzo, kaže da to nije tako.

„Ništa se nije dogodilo na lijepe oči. On je morao potezati i s posla, izlaziti van, pa je i to radio. Ponio je veliki teret, ali uspjeli smo!!“, završava.

Dario, pak, shvaćajući da mnogi sumnjaju u iskrenost i da zaista postoji netko tko iskreno želi pomoći blokiranima, dodaje kako je uvijek spreman i na društvenim mrežama posvjedočiti da BeOn to zaista radi. Na svom profilu na dan isplate kredita napisao je:
“Danas sam imao isplatu kredita i još ne mogu vjerovati da je sve na nuli i da san napokon odblokiran. Prezadovoljan sam sa svime, zahvalan do groba. Mateji hvala što me u sve uputila i kroz sve vodila. Tko god misli da je situacija nerješiva, varate se jer niste upoznali BeOn savjetovanje“.