30. lis. 2023.

Iskustva naših korisnika

Niti jedna agencija mi nije ponudila kredit bez jamca, jedino BeOn savjetovanju je to uspjelo

autor

BeOn Savjetovanje

Rješavanje financijskih poteškoća građana

Nakon devet godina blokade, skoro da bih mogao reći da se sada osjećam kao da sam 100 kilograma lakši, kaže uz smijeh Petar Sluganović (33) iz Varaždina te dodaje kako je iznimno zahvalan BeOn financijskom savjetovanju zato što je uspio doći do toga da se njegov financijski problem riješi onako kako je htio: Novim kreditom, ali – bez jamaca.

– Moj dug na kraju više nije bio velik i iskustvo s nekoliko agencija koje posreduju oko rješavanja kredita kojim bih ga riješio i krenuo ispočetka, pokazalo je da bih to možda i mogao riješiti. Pokušao sam to nekoliko puta, jer sam htio zatvoriti tu priču i krenuti dalje, budući da sam trebao nešto novca koji želim uložiti u renoviranje obiteljske kuće. No, kad god bih prikupio dokumentaciju koju su me tražili i donio im je, zadnje što su postavili kao uvjet bilo je da osiguram jamca. Nitko to nije spominjao u startu, tek bi na kraju rekli da su odmah znali da ću ga vjerojatno trebati. A kredit pod tim uvjetom jednostavno nisam htio, priča.

Uz BeOn sam riješio i potrebe za renoviranje kuće

– Jednostavno nisam htio nikoga dovesti u takvu poziciju i na kraju bih svaki puta odustao – kaže gospodin Sluganović, kojem je BeOn savjetovanje u rujnu riješilo sva dugovanja i uspjelo u posredovanju oko toga da dobije kredit. Početkom listopada novac od kredita mu je i isplaćen. Veći dio tog kredita, oko 6500 eura, predstavlja ‘ostatak’, odnosno zaduženje koje je Petru potrebno da bi sudjelovao u renoviranju obiteljske kuće, dok je s manjim dijelom kredita podmiren dug koji je imao prema telekomunikacijskoj kući, trošak polica osiguranja i trošak posredovanja BeOn savjetovanja.

– Prije nešto više od 10 godina uzeo sam dva mobitela na pretplatu iz usluge, ljudima koji ih neko vrijeme nisu mogli plaćati, što ja nisam znao. U međuvremenu se nagomilao dug, pa me je telekomunikacijska tvrtka ovršila. Tad sam još bio zaposlen na određeno vrijeme, odnosno radio sam povremeno, najčešće za minimalac, tako da bi se tek tu i tamo nešto naplatilo. Dug je tako stalno stajao, a rasle su kamate. U međuvremenu, ukupna je svota narasla otprilike na 6000 do 7000 eura, pa iako sam se prije tri godine zaposlio za stalno i imao dobru plaću, nikako da ga se riješim – priča gospodin Petar. Kaže kako je u te tri godine otkad radi za stalno zapravo i otplatio najveći dio duga, vjerojatno i više od 5000 eura.

– Bilo je teško, jer moja plaća se kad ne radim na terenu kreće oko 784 eura, s tim da u to vrijeme plaćam i stan. Dakle, od tog novca oko 200 eura odlazilo je na otplatu dugovanja, a još 250 eura na plaćanje stana i s ostatkom bih jedva izgurao mjesec. Nešto je lakše kad sam na terenu, jer tad nemam trošak stana i dobijem terenski dodatak, no opet, dugovanje je stalno bilo tu, priča gospodin Sluganović. Na kraju je, kaže, pomalo i izgubio nadu da će riješiti problem te zaključio da bi još koju godinu mogao ostati blokiran, no onda mu je gospođa u jednoj od tih agencija predložila da se ipak javi u BeOn savjetovanje.

– Rekla je da vjeruje da bi oni jedini mogli isposlovati kredit u moje ime bez jamca i tako je i bilo – kaže sugovornik. Kako nije imao što izgubiti, Petar je odlučio pregledati stranicu BeOn savjetovanja, da vidi imaju li potrebne dozvole i da pročita kako rade.

Iskustva korisnika pomogla su da steknem povjerenje u BeOn

– Najvažnije mi je bilo to što sam vidio da imaju licencu Ministarstva financija za rad na hrvatskom tržištu te da nema nikakvih troškova za mene ako ne dobijem kredit. Usluga BeOn savjetovanja plaća se, naime, samo ako dobijete kredit i to iz sredstava kredita, što daje dozu sigurnosti. Ne bih se, recimo, upustio u to da sam prvo morao posuđivati novac od nekog da platim uslugu za koju ne znaš kako će završiti. Osim toga, pogledao sam nekoliko priča njihovih korisnika koje su objavili na stranici i to mi je ulilo dodatno povjerenje. Tako sam se javio i stupio u kontakt sa savjetnicom, gospođom Matejom Poslon – priča. Polovicom srpnja ove godine u dogovoru s njom je počeo prikupljati dokumente za kredit i sve je uspio prikupiti kad je gospođa Mateja već bila na godišnjem odmoru, pa se proces malo oduljio.

– Čim se vratila s godišnjeg krenula je rješavati moj predmet i u roku od dva do tri tjedna sve je bilo riješeno. Početkom rujna me nazvala i rekla da su svi moji dugovi podmireni te da sam deblokiran i već od tada lakše dišem. Neopisiv je osjećaj. U međuvremenu, gospođa Mateja riješila je sve što je trebalo da mi banka odobri novi kredit i obavijestila me o tome. Novac mi je isplaćen već početkom listopada, priča Petar.

Kad je Mateja Poslon krenula rješavati Petrov dug, on je iznosio 1496,78 eura, uglavnom glavnice, jer su se u međuvremenu otplaćivale kamate. U pregovorima s vjerovnikom uspjela ga je umanjiti za 365,85 eura, kaže.

– Iako vjerovnicima u pravilu ne odgovara da ‘opraštaju’ bilo što kad je tako mali dug u pitanju, budući da su velike šanse da će se u konačnici sve naplatiti zajedno s kamatama, postojali su čvrsti argumenti za to s naše strane. Glavni argument bilo je to da ćemo odmah zatvoriti preostalo dugovanje, što znači da oni više nemaju rizika zbog otplate na rate, pojašnjava sugovornica, pa dodaje u šali:

– To često ne ide od prve, ali ne bojim se biti dosadna i uporna. Naime, ako agencije u naplati duga znaju biti dosadne, držim se one zašto i mi ne bismo bili, ako postoji šansa da barem malo smanjimo teret za klijenta – kaže. Kad je to riješeno, trebalo je ugovoriti kredit, i to bez jamaca, što opet nije lako, bez obzira na to što nije riječ o velikom iznosu.

– Banke s oprezom gledaju na povijest neurednog poslovanja i činjenicu da je tako dugo postojao zaštićeni račun, pa smo se oko toga morali malo prilagođavati. Na primjer, tražili su da to ne bude kredit na 10 godina, nego na kraći rok, pa smo ponudili 9 godina otplate. Također, predložili smo ugovaranje police riziko osiguranja, koja uključuje pokriće kredita za slučaj smrti, ali i ostanka bez posla i dugotrajnog bolovanja, pa su i to uzeli u obzir. To ipak ukazuje na to da je riječ o klijentu koji svjesno preuzima obaveze i želi učiniti sve što može da ih uredno otplati, tako da jamac na kraju nije bio potreban, kaže Mateja Poslon.

Petar je sam izračunao da bi mu trebalo oko 6500 eura ostatka, koji će uložiti u obnovu obiteljske kuće. Uzevši sve spomenute troškove u obzir, kao i trošak BeOn savjetovanja koji se naplaćuje tek kod isplate kredita klijentu, naša sugovornica uspjela je za gospodina Petra ugovoriti kredit čija će se rata kretati oko 120 eura mjesečno.

– Puno mi znači to da smo uspjeli, jer je gospodin jako mlad i jako je dugo bio blokiran i to ne svojom krivnjom. Dugo se mučio i s poslom, hodao po terenima i uz ovrhu se mučio i s plaćanjem stana. Teško je kad vidite da se netko našao u takvoj situaciji i jako se obradujem kad uspijemo pomoći u tome da čovjek opet stane na svoje noge – zaključuje Mateja Poslon iz BeOn financijskog savjetovanja.

Ako se i Vi nalazite u sličnoj situaciji, za besplatnu analizu i početak procesa, tu smo za Vas!!!