18. ruj. 2023.

Iskustva naših korisnika

Bio sudužnik kolegi za kredit, pa ga blokirali jer ovaj nije plaćao.

autor

BeOn Savjetovanje

Rješavanje financijskih poteškoća građana

Mnogi u blokadi završe zbog okolnosti koje život nenadano nanese – izgube posao, teško obole ili se jednostavno zanesu kreditima i trošenjem novca pa zapadnu u pakao ovrha. A ponekad ni krivi ni dužni upadnu u noćnu moru dugova, baš kao i Robert Ćosić iz Sisačko-moslavačke županije koji je dragom kolegi pristao biti sudužnik za kredit prije više od 14 godina.

„U početku je bilo sve u redu, otplaćivao je kredit, a onda je kolega prestao plaćati. Kredit je sjeo meni na naplatu, blokirali su me. Iznos je bio velik, oko 25.000 €“, prepričava nam Robert.

Život je bio težak, obitelj je tu i troje djece. Bilo je puno toga čega su se morali odricati pa je radio u „fušu“, gledao da obitelj ne osjeti da je on u blokadi i kako bi držali glavu nad vodom.

„Snalazio sam se. Dobro je bilo što supruga radi, ali podrazumijevalo se da se moramo odricati“,
govori nam.

Sumnja je bila prevelika

Godine pod ovrhama prolazile su, a njemu je na internetu iskočio BeOn-ov oglas. Sumnja je bila prevelika, provjeravao je, ispitivao, čitao iskustva drugih ljudi, vagao…

„Znate, teško je povjerovati da netko može i želi pomoći. Bojao sam se stoji li iza svega možda neka lihvarska tvrtka, žele li možda prevariti ljude. Čitao sam o BeOn-u-u, čak vidio članak u Jutarnjem listu i tada sam se odlučio da idem probati“, govori Robert.

U trenutku kad se javio BeOn-u imao je sveukupno dugovanje od 26.000 €, a iza sebe je imao život od već 12 godina u blokadi.

Njegov predmet u BeOn-u preuzela je Željka Efremovski koja je na prvu shvatila da mora raditi na povjerenju svog klijenta jer je postojao veliki strah.

„Bio je jako nepovjerljiv. Krenuli bi u postupak i potom bi odustao, sumnja je prevagnula. Čak je i na poruke koje sam mu slala odgovarao sumnjičavo“, govori Željka. Crv sumnje bio je prevelik, trebalo je proći još neko vrijeme da se izgradi povjerenje i da se ponovno javi.

Ipak, odlučio se za njemu težak korak i napokon je skupio hrabrost. „Objašnjavala sam svaki korak, sve do u detalja. Jednom kad se opustio i povjerovao da mu BeOn može pomoći, krenuli smo raditi pravi posao. Bodrila sam ga, osnaživala da ima povjerenje da treba neko vrijeme da se naprave pojedini koraci, ali da ćemo uspjeti“, prepričava Željka.

No nije išlo sve lako, opet je život nanio nove okolnosti i njezin klijent završio je na bolovanju od nekoliko mjeseci. Stali su sa svime.

„Predložila sam da pričekamo da se vrati na posao, da mu se isplate barem tri pune plaće i da potom nastavimo, to je bilo jako važno kako bismo mogli nastaviti proces do deblokade“, govori Željka.

No nada se rodila i proklijala i u klijentu, Željka kaže da se možda prije njoj javio nego poslodavcu da se napokon vraća na posao i da mogu dalje nastaviti posao koji su otpočeli.

Ispregovarali smanjenje duga

Mogli su krenuti na idući korak, a to je međufinanciranje koje mu je odobrio BeOn i kojim su podmireni svi dugovi. BeOn je pritom uspio za njega ispregovarati umanjene duga te mu je otpisano 3.600 €.

Tada je skinuta blokada s njegova računa, a on je postao kreditno sposoban.

U poslovnoj banci ispregovarao se za njega kredit od 30.000 € na rok otplate od 10 godina i uz kamatnu stopu od 5,50 posto.

Tim kreditom Robert je vratio novac BeOn-u koji mu je odobren za međufinanciranje, te je platio uslugu vođenja procesa deblokade.

Od trenutka kad se javio BeOn-u do deblokade prošlo je svega dva mjeseca. Nakon 12 godina blokade, pao je veliki teret s njegovih leđa.

Nije htio da djeca naslijede dugove

„Osjetio sam veliko olakšanje, nisam morao više misliti na ovrhu. Želio sam riješiti problem dugova kako ih djeca možda ne bi naslijedila i bio je to veliki teret. Sada imam jedan kredit koji ću otplatiti za 10 godina, sve će tada biti čisto. Više nisam ovršen i puno je to manje stresa“, govori nam Robert.

Ima što reći i o Željki iz BeOn-a koja je vodila njegov slučaj i koja mu je ulila toliko povjerenja da će uspjeti.

„O toj gospođi sve najbolje, nemam te riječi kojom bih se dovoljno zahvalio jer je zajedno sa mnom prolazila kroz toliku papirologiju, a bila je pritom beskrajno ljubazna. Istina je, sumnjao sam i trebalo mi je godinu dana da se odlučim i da krenem u proces s BeOn-om. Sada, kada pogledam unazad – nisam se imao čega bojati! Prezadovoljan sam jer je sve odrađeno profesionalno, brzo i ja sam napokon slobodan, nema više blokade“, smije se Robert.

A za kolegu čiji je kredit pao njemu na leđa i čije je dugove plaćao 12 godina, ima samo jedno za reći: „To je bivši prijatelj.“

Ako i Vi trebate pomoć, za besplatnu analizu i početak procesa, tu smo za Vas!!!