01. kol. 2023.

Iskustva naših korisnika

Riješio se ovrha nakon 10 godina blokade

autor

BeOn Savjetovanje

Rješavanje financijskih poteškoća građana

Na prvu je ponekad teško povjerovati da je netko i deset godina u blokadi, da se sam bori i ne uspijeva riješiti blokade, a da onda uz pomoć stručnjaka to uspije u svega nekoliko mjeseci. Baš takva iskustva imamo mi u BeOn-u jer smo specijalizirani za specifične probleme blokiranih te uz licencu Ministarstva financija svakodnevno rješavamo i vrlo teške slučajeve.
To potvrđuje i naš klijent Dubravko Perošević iz Osijeka koji se uz pomoć BeOn-a nedavno riješio ovrha.

Njegova priča krenula je od hipotekarnog kredita koji nije mogao otplaćivati nakon što su supruga i on ostali bez posla.

„Molio sam u to vrijeme banku da se kredit zamrzne za pola godine, da plaćam samo kamatu. Nisam uspio, blokirali su me. U blokadi sam bio 10 godina i dug se tijekom godina nije topio. Neprestano sam plaćao kamatu na kamatu, mučno bi bilo gledati da se dug smanji za 10-ak €, a taj mjesec bi mi ovrhom skinuli 200 €. Ovisno o primanjima, skidali bi i po 400 €“, govori Dubravko.

Nastavlja da tome nije bilo kraja. Srećom, njegov sin radi, kćer je također zaposlena i udala se, a supruga radi u Austriji. I za njega uvijek ima posla, ne boji se rada jer su ruke radnika uvijek tražene. On je zavarivač, bilo je i za njega poslova u inozemstvu, govori pritom dva strana jezika. Ipak, unatoč tome što je neprestano radio, neprestano plaćao ovrhe, dug se nije smanjivao pa je bilo dana kad nije znao što plaća i zašto, ali blokada je vječito stajala.

 

Stalne odbijenice od banaka

Više je puta zvao različite banke, pitao i za kredit za blokirane, pokušavao, trudio se, ali uvijek je bilo sve uzaludno. Naišao je i na BeOn-ov oglas.

Bilo je to prije devet mjeseci. „Već sam u godinama kada moram razmišljati o tome što će iza mene ostati. Netko uvijek mora platiti dug i htio sam da to sam riješim, da iza mene ne ostaju dugovanja. Javio sam se BeOn-u“, govori Dubravko. BeOn mu je pomogao da se napravi analiza njegova financijskog stanja i stvarnog dugovanja. Jednom kad se napravila financijska forenzika, BeOn je odobrio međufinanciranje kojim su pokriveni svi dugovi. To je bio preduvjet da dobije kredit u komercijalnoj banci, da vrati novac BeOn-u za međufinanciranje i plati uslugu vođenja deblokade.

Prije tri tjedna Dubravko je primio punu plaću.

„Bila je to puna plaća prvi put u 10 godina. Inače sam i trener nogometa te sam naviknut i na pobjede i na poraze pa nisam padao ranije u depresiju, ali ni u euforiju nakon što sam deblokiran. Ali htio sam taj problem riješiti, dug uvijek netko na kraju mora platiti“, govori. Dubravku je pomogla Mateja Poslon, financijska savjetnica iz BeOn-a koja otkriva detalje.

„Njegova se kuća vrtjela na bubnju i postojala je opasnost da ostane bez nje. Banka je otkazala hipotekarni kredit i postojao je strah od deložacije. Dodatan problem bio je taj što tvrtka u kojoj radi ne postupa po administrativnoj zabrani pa je bilo teško ispregovarati kredit u banci“

otkriva Mateja Poslon

Dodatan uteg bio je i taj što mu supruga nije mogla biti jamac za kredit.
Uz sve to, Mateja otkriva i još jednu zanimljivost s kojom se u radu s blokiranima često susreće. Naime, blokirani često ne znaju za sve dugove koji se nekako u sustavu „sakriju“, pa blokirani nisu ni svjesni da nešto vreba i čeka da iskoči. Tako je bilo i s Dubravkom. Osim što je banka prije 10 godina otkazala hipotekarni kredit pa je on sjeo na naplatu, Dubravko je naslijedio dugovanje pokojne majke, a gotovo su slučajno otkrili dugovanje za koje nije ni znao i to za HRT pristojbu. Bilo je još tu pojedinih dugovanja, sve skupa i više od 9000 EUR.

 

„Uz sve to i neuredan HROK, bilo je teško pojasniti bankama da se ne radi o čovjeku koji je neuredan platiša, nego da se nanizalo mnogo nesretnih okolnosti. Ali uspjeli smo, gospodin je dobio kredit kojim je vratio BeOn-u međufinanciranje te je sad financijski slobodan i deblokiran“, govori Mateja Poslon.

Jedan kredit, jedna rata i bez ovrha

Početkom lipnja odobren mu je kredit od 17.000 €. Vratio je BeOn-u novac za međufinanciranje, pokrio trošak njihove usluge te mu je na kraju ostalo i više od 6000 € gotovine s kojom može samostalno raspolagati. Kredit je podignut na rok otplate od 10 godina i anuitet mu je 186,10 €. Iako je Dubravko rekao da nije euforičan i da je jednostavno riješio problem u životu, Mateja je otkrila detalj zbog kojeg zna da je i ovog puta napravila pravu stvar.

Slučaj Dubravka iz Osijeka potvrđuje da i oni s dugogodišnjom blokadom ne trebaju odustati. Često se i vrlo složene situacije mogu riješiti uz financijsko vođenje stručnjaka. 

„Gospodin je poslao paket zahvale s vinom i slikom sa slavonskim ručnim radom. Posebni su to trenuci kad shvatimo da za te ljude značimo malo više od posla. Vratili smo im financijsku slobodu, ljudima to puno znači, a nama ovi mali znaci pažnje daju pogonsko gorivo da i dalje radimo svoj posao najbolje“, govori Mateja.

Dodatno, s obzirom na to da je BeOn većinu poslova automatizirao i digitalizirao skoro sve se može napraviti na daljinu, putem maila i telefona. Nije potrebno osobno dolaziti u BE-ON u Zagreb. Tako ni Dubravko nikad nije morao doći iz Osijeka, sve je riješio online i telefonom. On nikad nije ni upoznao Mateju Poslon iz BeOn-a koja je svejedno riješila njegov mučan problem.

 

Dugovi koji se ‘skrivaju’

I na kraju, njegov slučaj potvrđuje ono što mnogi blokirani ne znaju – ponekad postoje dugovi za koje ne znaju, bilo da je to HRT pristojba, slučajno preskočeni komunalni račun, naslijeđeni dugovi pokojnika ili nešto treće. Mogu to biti i vrlo mali iznosi dugova koji s vremenom zbog kamata narastu do neslućenih veličina. Iako ispod radara, oni ne nestaju i financijski stručnjaci BeOn-a nerijetko otkriju dupgove koji se na prvu ne vide. No i za njih postoje rješenja, baš kao što je bilo i kod Dubravka koji nakon deset godina prima punu plaću, ima samo jedan kredit u komercijalnoj banci s kojim može sasvim komotno živjeti i više nije u statistici blokiranih.