12. svi. 2023.

Iskustva naših korisnika

Oslobođeni od ovrha nakon 10 godina – ispovijest klijenta

autor

BeOn Savjetovanje

Rješavanje financijskih poteškoća građana

Bračni par pod ovrhama je proveo 10 godina, a onda smo ih pred kraj godine deblokirali: ‘Vratili ste nam Božić!’

Teško je dočekati blagdan blokiran. Božić nekako još i teže, kad u ozračju darivanja čovjeku treba kuna više, što za blagdanski stol, što za poklon ispod bora za najmilije. No za 52-godišnju Brođanku V. Č. posljednji je Božić bio nekako topliji, bogatiji, i kad se na njega osvrne u sekundi će se razvući osmijeh i reći:

Deblokada mi je bila najljepši poklon! Ljudi iz BE-ON-a vratili su mi Božić, u posljednjih desetak godina bio mi je to najljepši blagdan.

I ona je prošla kalvariju blokade, trajala je desetak godina, nekako je s njom i srasla. U jednom je trenu čak podigla slušalicu i iz Slavonskog Broda, razgovarala s ljudima iz BE-ON-a u Zagrebu, ali sumnja je bila prevelika, nije vjerovala da joj itko može pomoći, bilo ju je strah prevare.

Čekala je još godinu dana dok nije skupila posljednju snagu, zadnje zrno vjere i ponovno se javila BE-ON-u. Krenula je i prepustila se je nakon samo dva mjeseca bila deblokirana!

Sada Brođanka V.Č. na svakom koraku potvrđuje da je njeno iskustvo istinito, ohrabruje one koji sumnjaju i rado daje svoju priču kako bi posvjedočila da je njeno iskustvo deblokade kroz samo nekoliko mjeseci moguće i za druge. Prepričava što se dogodilo njoj i suprugu I.Č.

Od obnove kuće do neplaćenih računa

– Naslijedili smo trošnu kućicu suprugove bake. Za života smo baku njegovali, a nakon njezine smrti htjeli smo je urediti za obitelj, tu su bila i djeca, željeli smo im pružiti krov nad glavom. Suprug je bio branitelj, ali nikad nije dočekao da od države dobije stan. Kućica je bila naš dom te smo je proširili. I dalje je to bilo skromno, ništa veliko niti luksuzno. Suprug je imao lijepu mirovinu, podigli smo kredit, a karticama smo kupovali što smo trebali da je opremimo – govori nam ova Brođanka.

Kako život ne bira trenutak kad će loše krenuti, i njima su krenuli loši dani. Došla je gospodarska kriza, V.Č. je ostala bez posla. S novim zakonima smanjena je i mirovina supruga, kredit je najedao njihov kućni budžet. Gomilale su se režije, jedan mjesec platili bi kredit, drugi put račune, kako i koliko su imali. Sjele su ovrhe.

– Bilo je baš gadno. Ovrha bi pojela skoro sve naše prihode, tada još nije bilo zaštićenog dijela računa kao danas – govore nam ovo dvoje supružnika. Gospođa V.Č. čak se i zaposlila, no ni to nije bilo dovoljno, kamate su ih “jele”, a do otplate glavnice nikako ne bi ni došli.

Banke su ih odbijale

– Nikako nismo mogli doći na zelenu granu. Pokušali smo u banci pitati da reprogramiramo kredit, dogovoriti da nekako podmirimo dugovanja, ali nije išlo, stalno su nas odbijali – govori gospođa V.Č.

I tako desetak godina. Od lijepih primanja, njima bi zbog ovrha ostajalo jako malo.

– Naše su financije izgledale jako dobro na papiru, ali zbog ovrha mi te novce ne bismo vidjeli – govori nam gospodin I.Č.

Njegova supruga prisjeća se kako je život izgledao: “Često sam pomislila: ‘Bože, zašto si me doveo u tu situaciju?’ Nikad nisam bila na ljetovanju. Bože sačuvaj, kakvo more? Dijete nam je iselilo iz zemlje i, iskreno, jedne je godine došlo po mene i odvelo me na more kod našeg bratića. Da to moje dijete nije napravilo, nikad ne bih otišla na Jadran!”

Njihov se svijet tijekom godina smanjio, tu nije bilo puno druženja, nije bilo za izlaske, restorane, iz Slavonskog Broda nisu nikamo ni odlazili. Bilo je sve manje i prijatelja te gospođa V.Č. priznaje da je bilo teško ikome objasniti kako su se s lijepom suprugovom mirovinom našli u blokadi.

– Bilo je trenutaka i kad me bilo sram, kad bih morala od majke ili svekrve posuditi 100 kuna za kruh. Naše roditelje bih pitala za pomoć. Ali život je takav… – govori gospođa V.Č.

Godine su se nizale, srasli su s blokadom, ali i ono nešto – gospođa V.Č. nikad nije gubila nadu.

Bio je tu BE-ON. Kontaktirala ih je, a onda se uplašila jer joj se pojavio strah da će biti prevarena. Prošlo je godinu dana.

A onda je suprug završio u bolnici. Ja sam tih dana bila baš potištena, ležala sam i pregledavala mobitel. Opet sam naišla na reklamu BE-ON-a. Rekla sam si: “Idem probati, pa kud puklo da puklo!” – prepričava V.Č.

Sada je bila puna vjere i prepustila se financijskom vođenju stručnjaka iz tvrtke BE-ON i u samo dva mjeseca ona i suprug izašli su iz blokade.

Od tada prati komentare na društvenim mrežama pa kad vidi nekoga da sumnja, javlja se i svjedoči u istinitost rada BE-ON-a.

Nikako nisu stizali do glavnice

Dragi Bog nam je dao da nam prošli Božić bude bez blokade! Silne godine plaćali smo samo kamate i nismo se rješavali dugova, a onda su nam oni pomogli. Naravno, i BE-ON je naplatio svoju uslugu, ali nakon njihove pomoći mi smo deblokirani! – uzvikuje gospođa V.Č.

Kaže, život se u ovih nekoliko mjeseci promijenio, čak imaju i “višak” novca, pa ponavlja da je suprugova mirovina dobra te da sad “napokon žive”.

A kako im je BE-ON pomogao?

Kroz proces deblokade supružnicima iz Slavonskog Broda pomogla je Gordana Subotičanec, financijska savjetnica iz BE-ON-a.

Sve je trajalo oko dva mjeseca. Gospođa se doslovno prepustila mom vođenju, svaki dokument koji sam tražila, gospođa V.Č. pribavila bi isti dan ili sutradan. Reagirala je spremno i vjerovala nam – govori Gordana Subotičanec.

Kaže, njeno iskustvo u financijskom savjetovanju govori da često proces deblokade traje dulje kada klijentima treba dugo da pribave dokumentaciju pa se onda “zavrte” i u krug.

– Ako nekome treba dva tjedna da dostavi jedan dokument, često se dogodi da je drugi dokument već zastario pa moramo sve ispočetka. Ovdje to nije bio slučaj, supružnici su odmah dostavljali sve što je trebalo i sve je išlo glatko – govori Gordana Subotičanec.

Dva ili tri mjeseca do deblokade

U pravilu proces deblokade klijenata traje dva ili tri mjeseca. Primjećuje, to je vrlo kratko vrijeme u odnosu na to da su neki bili godinama u blokadi, a supružnici iz ove priče čak desetak godina.

Možda najbitnije u ovoj priči jest da klijenti budu spremni surađivati, da nam vjeruju i da krenemo zajedno u proces deblokade. Treba izdržati dva ili tri mjeseca, ali nakon toga su slobodni, bez blokade i to je vrijedno toga – kaže stručnjakinja iz BE-ON-a.

Kakvo je financijsko stanje bilo supružnika V.Č. i I.Č. prije deblokade?

Gospođa V.Č. imala je čak 9 vjerovnika koji su sjeli na njen račun s blokadama zbog dugova. Na popisu su bili osiguravajuća društva, tvrtke za naplatu potraživanja, telekomi…

Sveukupno je iznos duga bio viši od 26.000 kuna.

Njezin suprug I.Č. imao je dugove prema pet vjerovnika – bili su to komunalci, banke i telekomi, sveukupno skoro 33.000 kuna duga. Njihovi dugovi zajedno dosezali su gotovo 60.000 kuna.

Međufinanciranjem pokrili sve dugove

BE-ON im je odobrio međufinanciranje, podmirio baš sva njihova dugovanja te su oni postali kreditno sposobni. I to je upravo način rada BE-ON-a: tvrtka odobrava međufinanciranje kojim se pokrivaju baš svi dugovi, a jednom kad je klijent deblokiran, ide se na drugi korak – podizanje kredita u banci.

– Gospođa V.Č. podigla je kredit kojim je vratila iznos BE-ON-u kojim su se ranije podmirili svi njihovi dugovi i naknada za njihovu uslugu. – govori Gordana Subotičanec.

Poklon pod bor: ‘Vratili ste mi Božić!’

Kredit je podignut na 9 godina, a rata kredita iznosi 156 € čime je njihovo kućanstvo u plusu za 120 € u odnosu na situaciju kada oboje bili blokirani.

– Uz takvu ratu, oni mogu vrlo pristojno živjeti, a više nisu blokirani. Meni osobno najveća je hvala reakcija gospođe V.Č kad je deblokirana pred blagdane. Govorila mi je: “Vratili ste mi Božić!” Nema tih para koje mogu platiti taj osjećaj kad pomognete ljudima, srce mi je bilo veliko kao kuća – smije se Gordana Subotičanec.

I kaže samo još ovo: “Za gospođu V.Č. dodajte sve epitete jer ona to zaslužuje! Ona je borac, sjajno je surađivala, slala sve što je trebala, bila puna volje te smo zajedno riješili njihove blokade. Ona je bila fajter i pobijedila je blokadu.”

Ako Vas zanima možemo li i Vama smanjiti ukupan dug te zatvoriti Vašu blokadu, prijavite se za besplatnu analizu Vaše situacije klikom na link ili pozivom na broj 014844877.