11. lip. 2020.

Iskustva naših korisnika

Moguće je izaći iz blokade uz pomoć financijskih stručnjaka

autor

BeOn Savjetovanje

Rješavanje financijskih poteškoća građana

Financijski stručnjaci pružaju pomoć blokiranima kako bi ponovno preuzeli kontrolu nad svojim životom. Prezaduženima se može pomoći, bez obzira na izradu novog Ovršnog zakona…

Do kraja života ne želim trošiti više od onoga što primam, ne želim više koristiti minus, kartice ne dolaze u obzir, čim primim plaću dižem je cijelu i ne – neću ništa kupovati na rate. Gotovo pet godina bila sam blokirana i sad imam granicu koliko ću dati za majicu, suknju, kremu za lice… Ne želim više nikad živjeti u blokadi kad ne smiješ koristiti ni karticu za tekući račun. Pa i za sto kuna, koje možeš dignuti s računa, moraš stati ispred šaltera u banci. Nikad više ne želim osjećaj da svi kolege uplaćuju po 50 kuna za poklon drugom kolegi, osim tebe, nikad više da vidim dijete koje osjeća da mu ne mogu nešto priuštiti, pa to i ne traži. Govori to Zagrepčanka (38) koja je tek početkom ove godine izašla iz blokade uz podršku financijskih stručnjaka.

Sve je krenulo loše kad je promijenila posao, a plaća se smanjila. Rastala se pa su i životni troškovi porasli, ali ostao je “švicarac” za autokredit koji je porastao s 890 na 1700 kuna, kao i rate nenamjenskog kredita od 135.000 kuna. Banke su njezine kredite prodale tvrtkama za naplatu potraživanja, a dug od 300.000 kuna zbog kamata je došao na oko 500.000 kuna. Godinu i pol dana trebalo joj je da ispregovara da joj se dug smanji na malo više od 200.000 kuna.

Ali nisam mogla ponovno se sama zadužiti jednim kreditom za taj cijeli iznos i činilo mi se da sam u bezizlaznoj situaciji – govori sugovornica. A onda je kontaktirala stručnjake iz tvrtke BE-ON koji su se specijalizirali za financijsko savjetovanje blokiranih. Zahvaljujući njima, ona i njezin novi životni partner podigli su četiri kredita kojima je sva dugovanja platila, odblokirali su je i već nekoliko mjeseci gospodari svojim životom.

Napokon sam slobodna, jedan kredit sam otplatila, uskoro i drugi, za godinu dana rate za kredite smanjit će mi se na oko 2000 kuna. I uz te kredite, ostatak moje plaće sad nije blokiran, samo je moj, mogu priuštiti nešto sebi i djetetu. Napokon živim… Igor Škrgatić iz tvrtke BE-ON, koji joj je pomogao, kaže da su naša sugovornica i njezin partner mladi i obrazovani te imaju poslove kod dobrih poslodavaca.

Sami su se nagodili s vjerovnicima, a naš savjetodavni angažman omogućio im je da ipak odaberu više kreditora te su sve dugove jednokratno podmirili kreditima za reprogram. Ova mlada žena kroz neko vrijeme potpuno će se financijski oporaviti, bez straha od prezaduženosti. I to je naš najveći uspjeh u radu – govori Škrgatić.